Onderhoud van je houten keuken

Een houten keuken vergt niet veel onderhoud maar er zijn wel een aantal punten waar je even aan moet denken m.b.t. het onderhoud en daarmee het behoud van de keuken.

Voor alle houten keukens wordt speciaal geselecteerd hout gebruikt. De fronten worden aan de buiten- en binnenkant speciaal afgewerkt. Daardoor zijn ze makkelijk te onderhouden en kunnen het één en ander verdragen.

Eigenschappen van hout

In het materiaal hout zijn altijd wel lichte verschillen in structuur en kleur te zien, die door de oorsprong van het natuurproduct ontstaan en door beitsen niet gecompenseerd kunnen worden. Zelfs verschillende lichtinvallen kunnen bij hetzelfde hout een schijnbare uiterlijke verandering laten ontstaan. Deze onverwisselbare kenmerken van echtheid accentueren de natuurlijke schoonheid van het materiaal en geven iedere houten keuken zijn individuele karakter.

Omdat hout een levend materiaal is, mag het niet aan extreem vochtige of droge lucht blootgesteld worden, want anders begint het hout te “werken”, wat betekent dat het ondanks de perfecte oppervlakteverzegeling gaat uitzetten of krimpen. De voor onze fronten gebruikte houtsoorten zijn daarom op de gebruikelijke relatieve vochtigheidsgraad in woningen van 60 tot 70 procent afgestemd.

Onderhoud

Fineer of massief hout reinig je het beste met een vochtige zachte doek. Daarna droogwrijven wordt met klem aanbevolen. Om hardnekkige vlekken door vetspatten, levensmiddelen, schoensmeer enz. te verwijderen is spiritus zeer goed geschikt. Omdat hout een natuurproduct is, moet er op de relatieve luchtvochtigheid in de keuken worden gelet. Dit kan met een hygrometer worden gemeten. Te hoge vochtigheid van de lucht kan door ventilatie van de keuken gereduceerd worden.
Te droge lucht kan bijv. door het ophangen van waterverdampers aan de radiators vochtiger worden gemaakt.