Neem contact op

Onderhoud steenachtige materialen

Voor het schoonhouden van elke vorm van graniet/natuursteen volstaat het afnemen met een vochtige doek (sopje van de afwas of een neutraal reinigingsmiddel). Gebruik nooit schuurmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen.

Een granieten/natuurstenen werkblad is geïmpregneerd in de werkplaats voordat het wordt uitgeleverd. Een onderhoudsmiddel wordt met het werkblad meegeleverd. Impregneer voor in het gebruik nemen van het werkblad en herhaal dit in de eerste week enkele keren. Daarna één à twee keer per jaar zodat het werkblad beter beschermd is tegen het intrekken van vet, olie, vloeistoffen en vocht. Het blad moet voor het aanbrengen van het impregneermiddel schoon, droog en vetvrij zijn. Gebruik een doek om het product gelijkmatig aan te brengen. Zo voorkom je wrijfsporen. Het beste resultaat wordt bereikt als het product na 30 minuten drogen nog een keer wordt aangebracht. Het impregneermiddel werkt tevens kleurverdiepend en krijgt zijn beste werking na ca. 24-36 uur.

Voor het schoonhouden van elke vorm van graniet/natuursteen volstaat het afnemen met een vochtige doek (sopje van de afwas of een neutraal reinigingsmiddel).  Voor een intensievere schoonmaakbeurt wordt warm water en CIF Cream Wit (neutraal) geadviseerd. Maak een sopje van CIF Cream Wit en warm water. Gebruik een schone vochtige doek om het blad schoon te maken en spoel na met voldoende water.

Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden door CIF Cream Wit onverdund op een zachte spons aan te brengen. Wrijf de vlek weg en spoel na met warm water. Of reinigingen met kookazijn. Drenk een lap in kookazijn laat deze enige tijd inwerken en daarna goed reinigen met warm water. Gebruik nooit grove schuurmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen.

Hardsteen is van zichzelf wat vettig. Houd het werkblad vettig door regelmatig in te oliën met bijvoorbeeld lijnzaadolie, zonnebloemolie of olijfolie. Na montage direct te behandelen. De eerste 4 weken 1 keer per week, daarna halfjaarlijks herhalen.

Voor dagelijks schoonhouden van een Belgisch hardstenen werkblad volstaat het afnemen met een vochtige doek (sopje van de afwas of een neutraal reinigingsmiddel) Gebruik nooit schuurmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen. Vermijd langdurig contact met voedingszuren. Azijn, frisdranken, citrusvruchten en dergelijke reageren op de kalksteen.

Een keramisch werkblad hoeft niet geïmpregneerd te worden. Echter wordt er wel onderhoudsmiddel met het werkblad meegeleverd. Voor dagelijks schoonhouden van een keramisch werkblad volstaat het afnemen met een vochtige doek (sopje van de afwas of een neutraal reinigingsmiddel). Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden door CIF Cream Wit onverdund op een zachte spons aan te brengen. Wrijf de vlek weg en spoel na met warm water. Gebruik nooit schuurmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen.

Gezien het feit dat marmer een zeer poreus en zacht gesteente is, is het van belang dat het goed wordt beschermd tegen het binnendringen van vuil en andere stoffen die het gesteente kunnen aantasten. Een marmer werkblad is geïmpregneerd in de werkplaats voordat het wordt uitgeleverd. Een onderhoudsmiddel wordt met het werkblad meegeleverd. Impregneer een à twee keer per jaar zodat het werkblad beter beschermd is tegen het intrekken van vet, olie, vloeistoffen en vocht. Het blad moet voor het aanbrengen van het impregneermiddel schoon, droog en vetvrij zijn. Gebruik een doek om het product gelijkmatig aan te brengen. Het impregneermiddel krijgt zijn beste werking na ca. 24 tot 48 uur.

Voor dagelijks schoonhouden van een marmer werkblad volstaat het afnemen met een vochtige doek (sopje van de afwas of een neutraal reinigingsmiddel) Gebruik nooit schuurmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen. Vermijd langdurig contact met voedingszuren. Azijn, frisdranken, citrusvruchten en dergelijke reageren op de kalksteen.

Een Corian of Hi-macs werkblad hoeft niet geïmpregneerd te worden. Voor het schoonhouden van een Corian of Hi-macs werkblad volstaat het afnemen met een vochtige doek (sopje van de afwas of een neutraal reinigingsmiddel). Gebruik nooit schuurmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen.

Voor hardnekkige vlekken volg de stappen die vermeld staan in de onderhoudstabel. Door kleurstoffen, thee of fruitsappen kan er een lichte verkleuring ontstaan. Met bleekmiddel kan dit probleem worden opgelost (niet langer dan vijf minuten laten inwerken). Vervolgens reinigt u het oppervlak met een allesreiniger. Spoel daarna grondig met schoon water na.

Onderhoud houtachtige materialen

Fineer of massief hout reinig je het beste met een vochtige zachte doek. Daarna droogwrijven wordt met klem aanbevolen. Om hardnekkige vlekken door vetspatten, levensmiddelen, schoensmeer en dergelijke te verwijderen is spiritus zeer geschikt. Omdat hout een natuurproduct is, moet er op de relatieve luchtvochtigheid in de keuken worden gelet. Dat kan met een hygrometer worden gemeten. Te hoge vochtigheid van de lucht kan door ventilatie van de keuken gereduceerd worden.Te droge lucht kan bijvoorbeeld door het ophangen van waterverdampers aan de radiatoren vochtiger worden gemaakt.

Ook voor onze gelakte keukens geldt dat je deze het beste kunt reinigen met een vochtige zachte doek en deze daarna droog wrijft.

Of het nu om een gelakte of een houten keuken gaat, er zijn reinigingsmiddelen die voor onderhoud ongeschikt zijn. Daar horen vooral bijtende schuurmiddelen en vloeibare reinigingsmiddelen bij. Ook het gebruik van meubelpoetsmiddelen of was kan niet aanbevolen worden, omdat die ongeschikte oplosmiddelen bevatten.

Oppervlakkige krassen op een Fenix keuken kunnen met behulp van warmte hersteld worden. Het oppervlak is zeer makkelijk schoon te maken. Ook is het oppervlak schimmelbestendig, door het herstellende vermogen antibacterieel en bestand tegen oplosmiddelen en huishoudelijke chemicaliën.

Ook een Fenix keuken moet schoongemaakt worden, maar vergt geen speciaal onderhoud: een doek in combinatie met warm water en/of een licht schoonmaakmiddel is voldoende. Bijna alle reguliere huishoudelijke schoonmaakmiddelen en ontsmettingsmiddelen zijn geschikt om te gebruiken op een Fenix keuken. Voor dagelijks en regulier onderhoud adviseren wij het gebruik van een melamine schuim spons, ook wel bekend als een wonderspons. Daarmee krijg je de oppervlakkige krassen gemakkelijk weggepoetst op jouw Fenix keuken.

Algemene onderhoudstips

Wees altijd voorzichtig met schoonmaakmiddelen, sommige middelen bijten en/of kunnen schade aan de keuken veroorzaken. Lees altijd goed de bijsluiter en bij twijfel altijd eerst proberen op onzichtbare plekken of neem voor de zekerheid even contact met ons op.

Wij willen je erop wijzen dat de verschillende materiaalsoorten verschillende gebruiksaanwijzingen nodig hebben. Schoonmaakmiddelen die bij het ene resultaat een goed effect bieden, kunnen bij andere materialen juist schade aanrichten. Het beste is om altijd eerst met warm water zonder toevoegingen te proberen. Zeker wat de keuken zelf betreft.

Vieze luchtjes verwijder je door de kasten flink schoon te maken, het liefst met een vochtige doek en een zachte zeep. De keuken lades zijn ook een lastige plek om schoon te maken. Een bestekbak voorkomt meestal een vette aanslag, alles ligt geordend en je messen blijven langer scherp. Zitten er toch vlekken in, dan kun je dit reinigen met een warm sopje. Afhankelijk van het materiaal waarvan de bestekbak is gemaakt kun je hiervoor een reinigingsmiddel gebruiken.

Tijdens het koken, wil er nog wel eens vet op de wanden spetteren. Ook hier is alles afhankelijk van het materiaal wat er op de wanden zit. Ontvetten gaat heel goed met ammoniak met warm water, maar niet ieder materiaal is hiervoor geschikt. Water met azijn is ook een optie en misschien wat veiliger voor de ondergrond. Neem een vochtige doek, sprenkel hier wat azijn op en wrijf dit goed over de vuile plek. Dan naspoelen met warm water. Als je tegels in je keuken hebt, kun je op deze manier ook de voegen reinigen. Wat azijn op een tandenborstel en daarna goed schoonmaken. Groene zeep is de meest veilige manier om de keukenwand schoon te krijgen.

RVS werkbladen kunnen het beste worden schoongemaakt met groene zeep en een doekje. Goed inwrijven en met een vochtige doek afnemen. Kalk of aanslag op RVS kun je met een beetje cola verwijderen.

Opgedroogd kookvocht of overgekookte melk vlekken kunnen vervelende vlekken achterlaten. Met een vaatdoek met goed heet water krijg je ze meestal wel weg.

Ingebrande vlekken kun je vaak met groene zeep wel weg krijgen. Wacht nooit te lang met schoonmaken. Als je magnetron vies is geworden, haal er dan gelijk een doekje doorheen. Hoe langer je de spetters laat aankoeken, des te lastiger gaan ze er van af. Oude vetspetters in de magnetron kun je losweken met een bakje water met citroen. Laat het vijf minuten koken in de magnetron en daarna kun je de wanden gemakkelijk schoonvegen met een vochtig doekje.

Stephan legt je stap voor stap uit hoe je het beste je BORA kookplaat én filter kunt reinigen in deze video.

Krijg jij een F te zien in je display van je Bora kookplaat? Dan is het tijd om je koolstoffilter te vervangen! Stephan legt uit hoe je dat het beste kunt doen in deze video.

Het is belangrijk dat je het glas in de klep van een Bosch oven niet alleen van de buitenkant schoonmaakt, maar ook van de binnenkant. Hoe je dat doet, legt Stephan uit in deze video.

Daarnaast is het belangrijk om periodiek je Bosch oven te ontkalken.

Heb je nog een vraag?

Neem contact op met ons

Staat jouw vraag niet tussen onze onderhoudstips of wil je liever persoonlijk advies? Aarzel niet en contacteer ons! Wij staan je graag te woord.

Neem contact op