Waar gaat het heen?

We horen en zien dat het in de bouwwereld erg druk is. Er is sprake van een woningtekort van ruim 300.000 woningen in Nederland en dit aantal loopt naar verwachting de komende jaren nog verder op. Dit betekent dat de druk op de bouwwereld voorlopig nog wel even blijft bestaan. Wat dit concreet voor jou als klant betekent, proberen we in deze blog zo goed mogelijk uit te leggen:

Mede dankzij corona zijn we meer dan ooit tevoren aan ons huis gebonden. Hierdoor zijn veel mensen gaan kijken en nadenken over hun huidige woonsituatie: “Past de huidige woonsituatie eigenlijk nog wel bij ons en wat zijn onze (woon)wensen?”. Omdat de vooruitzichten op meer ‘vrijheid’ nog altijd onzeker zijn, doet dit velen besluiten om te gaan verhuizen of juist de huidige woning te verbouwen. “We kunnen momenteel verder toch niets, dus dit is hét moment!”, is een veel voorkomende reactie.

We zien ook dat er volop wordt gebouwd, waardoor er meer doorgroeimogelijkheden ontstaan voor alle lagen en doelgroepen. De aanvragen voor nieuwe keukens stromen binnen en daar zijn wij uiteraard erg dankbaar voor. Ondanks dat dit ook zorgen met zich meebrengt.

Vraag naar grondstoffen groter dan de voorraad

Door de grote vraag naar (en de hoeveelheid aanvragen van) materialen in de bouwwereld ontstaat er namelijk wereldwijd schaarste. De vraag naar bepaalde materialen is soms zo groot dat de grondstoffen de vraag niet meer aankunnen. Naast schaarste in grondstoffen hebben we ook te maken met schaarste in mankracht. Veel bedrijven, die de producten maken en (uit)leveren, kampen met problemen in de bezetting. Dit komt o.a. doordat bedrijven/landen nog altijd te maken hebben met strenge coronamaatregelen (zoals een lockdown), of door onderbezetting als gevolg van het virus en/of doordat de juiste vakmensen/professionals simpelweg niet te vinden zijn. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat leveranciers zelf in afwachting zijn van grondstoffen van een andere fabrikant.

Het hangt allemaal met elkaar samen, en veel bedrijven zijn van elkaar afhankelijk. Helaas zien we dat hierdoor twee belangrijke gevolgen bij de consument op het bordje komen: enerzijds het oplopen van (uit)levertijden en anderzijds het stijgen van de prijzen.

Wat betekent dat nu voor mij bij De Mulder Keukens op Maat?

Allereerst wil ik graag (nogmaals) benadrukken dat er door iedereen ontzettend hard gewerkt wordt. Ons gehele team zet de schouders eronder om alle aanvragen netjes uit te werken en iedereen dat te geven wat ze nodig hebben. De levertijd van onze keukenkasten en werkbladen bedraagt op dit moment 12 tot 14 weken. De levertijd van keukenapparatuur is op dit moment heel onvoorspelbaar. Dit kan per merk en zelfs per apparaat enorm verschillen, variërend van een aantal weken tot soms zelfs een aantal maanden!

Wij begrijpen dat wanneer je droomkeuken wordt geplaatst je ook graag z.s.m. gebruik wil maken van je gehele keuken. We polsen daarom ook met regelmaat bij onze leveranciers wat de status is van de te leveren keukenapparatuur. Zodra bekend wordt dat iets echt niet tijdig geleverd kan worden, kijken we eerst samen met de leverancier naar een goed alternatief. Wij zullen altijd zoeken naar de op dat moment beste oplossing voor alle betrokken partijen.

Je mag ook van ons verwachten dat wij altijd open en eerlijk communiceren over de mogelijkheden en levertijden van jouw droomkeuken op dat moment. In november 2020 schreef ik daarover al de blog ‘Het is wat het is!’. Want dat er ontzettend veel mogelijk is, staat wat ons betreft voorop! We willen graag duidelijk en transparant zijn en stellen ons graag voor je open. En dat vragen wij ook van jou! Want samen weet én kan je meer dan alleen.

Geschreven door: Annemarie de Mulder