Voorjaarsschoonmaak

Blog – april 2019

Het is alweer een dikke maand lente, de zonnestralen komen al volop naar binnen en de dagen worden steeds langer. Het licht levert je energie op en dat is ook wel nodig als je al die kleine stofdeeltjes ineens ziet liggen. Het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

Je moeder, je tante of je oma hebben vast hele goede tips hoe die voorjaarsschoonmaak aan te gaan. Als je voorjaarsschoonmaak googelt, sta je versteld wat je er allemaal over kan vinden.
Dus ik ga je niet vertellen hoe dit aan te vliegen. Wel kan ik je wat handige tips geven voor het schoonmaken van je keuken. Altijd handig; of je nu een voorjaarsschoonmaak houdt of op een later moment de strijd aan wil gaan met vlekken/etensresten in je keuken.

Zo zijn een goede microvezeldoek, een oude theedoek, (schoonmaak) azijn, Cif Cream en het roze-witte sponsje van de Action onmisbaar bij het schoonmaken van je keuken. Ik zal je vertellen waarom:

  • RVS krijg je het mooiste streeploos schoon met wat water en schoonmaakazijn. Sop het af met een (microvezel)doek en maak het direct streeploos droog met een oude theedoek of droge microvezeldoek. Een oude theedoek neemt water en vuil veel beter op dan een nieuwe theedoek, daarom moet je ze niet zomaar weggooien. Gebruik liever geen RVS-middelen, zij brengen juist een vetlaag aan op je RVS.
  • Azijn is ook heel goed voor het ontkalken. Laat bijvoorbeeld het mondstukje en zeefje van de Quooker een nachtje in een kopje azijn weken en de volgende ochtend is het kalkvrij. En wanneer je wat kalk op de bodem van de stoomoven hebt, schenk na het stomen wat azijn op de bodem, laat het even weken en je poetst het zo helemaal schoon. Azijn is een natuurlijk product dat goed werk doet en veel minder agressief is dan andere ontkalkingsmiddelen. Daar moet je namelijk erg mee oppassen, zeker bij natuurstenen aanrechtbladen.
  • Gebruik een beetje Cif Cream op een vochtig sponsje en je krijgt je composiet aanrechtblad weer stralend schoon. Cif Cream kun je in iedere supermarkt krijgen.
  • Wist je dat je met een beetje lijnzaadolie en een droge doek je je Belgisch hardsteen aanrechtblad weer als nieuw kunt oppoetsen?
  • Verder zweer ik bij het roze-witte sponsje van de Action: dit verwijdert de moeilijkste vlekken. De witte kant heeft een licht schurende werking, dus wees een beetje voorzichtig met glanzende en gelakte oppervlakten. Maar zeker met kinderen is dit sponsje onmisbaar. Het krijgt vette vingers of donkere vlekken met gemak weg. Het zijn geen hele stevige sponsjes, maar ze zitten per acht stuks verpakt en zijn niet heel duur dus je kunt even vooruit.

Deze en nog meer handige onderhoudstips voor je keuken vind je in uitgebreidere vorm hier terug! Het is altijd fijn als je keuken en je huis weer stralend schoon zijn. Maar vergeet ook vooral niet om te genieten van het mooie, stralende lenteweer 🙂

Geschreven door: Annemarie de Mulder