Laat je keukenapparatuur voor jou het werk doen

Blog – september 2020

De vakantie zit erop en we komen weer in het ritme van alledag. De kinderen gaan weer naar school, de meeste mensen zijn weer aan het werk en daar waar mogelijk starten voor iedereen de sporten en hobby’s op. Het is fijn dat de regelmaat er weer in komt, maar daardoor komen we soms ook weer in de zogenaamde ‘hurry up’ modus. In deze blog geef ik jullie wat handige tips en vertel ik over snufjes van keukenapparatuur in jouw (toekomstige) droomkeuken, die je wellicht kunnen helpen om af en toe wat meer in de luiaard-modus te belanden.

Verse voedingsmiddelen zijn een goede en belangrijke basis voor een gezonde maaltijd. In de meeste koelkasten van Bosch, Liebherr en Miele zitten tegenwoordig lades die je groente, fruit en/of andere versproducten wel 3 tot 5x langer vers houden. Het temperatuurbereik en de juiste luchtvochtigheid bieden de ideale omstandigheden voor een duidelijk langere houdbaarheid. Daarnaast blijven vitaminen, smaak en uiterlijk ook langer behouden. Kortom, je kunt prima voorafgaand aan een drukke week al je boodschappen halen en je versproducten bewaren tot ongeveer het einde van die drukke week.

Een gezonde en snelle hap met je keuken-app

De nieuwste keukenapparatuur van Bosch, Miele en Gaggenau is tegenwoordig gekoppeld aan een app. Met deze app kun je op afstand je apparaat bedienen. Zo kun je met die app op je werk al je oven voor laten verwarmen, zodat je bij thuiskomst de ovenschaal direct de oven in kunt schuiven. Sommige ovens beschikken zelfs over een camera, zodat je het garingsproces van je ovengerecht nauwgezet kunt volgen en het precies op het juiste moment uit de oven haalt.
En wanneer je thuis druk aan het werk bent, zin hebt in een kopje koffie en er een kopje onder het koffieapparaat staat, kun je op afstand een kopje koffie zetten. Zo hoef je niet te wachten en kun je direct weer door.

Op de meeste stoomovens zit tegenwoordig de functie ‘uitgestelde starttijd’. Zo zet je ’s morgens, voordat je vertrekt, je maaltijd afgedekt in de stoomoven. Vervolgens stel je in dat deze verwarmd is op de tijd dat je thuis komt. Oftewel, direct aan tafel bij thuiskomst. Een stoomoven verwarmt je gerecht geleidelijk met stoom en dit heeft nu eenmaal tijd nodig. Wanneer je thuis komt en dit je dit proces nog moet starten, dan kan dit zomaar 40 minuten duren. Het kan erg fijn zijn als je deze tijd kan besparen, zeker wanneer je die avond moet sporten e.d.

Waan jezelf een echte professionele chef en kook sous-vide

Gaggenau en Miele maken ‘sous-vide koken’ mogelijk; een vrij nieuwe en populaire kooktechniek uit de professionele keuken die nu ook naar de privé keuken is gebracht. Sous-vide betekent letterlijk ‘onder vacuüm’. Het principe van deze kooktechniek is het langzaam op een constante temperatuur garen van vacuüm verpakte etenswaren. Hierbij gaan er nagenoeg geen voedingsstoffen verloren, zijn smaken veel intenser en is de kans op mislukken nihil. Bovendien kun je vacuüm verpakte etenswaren ook extra lang, goed en compact bewaren in je koelkast en/of vriezer. Dat kan handig zijn wanneer je toch gezond wil eten en even niet zoveel tijd hebt om je voedingsmiddelen te bereiden. Net zoals bij de stoomoven hoef je bij deze vacuümlade, wanneer je je gerecht hebt (voor) bereid, het kookproces niet constant te volgen. Het apparaat doet namelijk het werk en vertelt jou precies wat te doen. Je hoeft dus niet constant te kijken of dat het bijvoorbeeld overkookt of doorkookt etc., zodat jij ondertussen bijvoorbeeld je tas kunt (uit)pakken.

De keukenapparatuur van tegenwoordig beschikt vaak over meer handige snufjes dan je in eerste instantie denkt. Ook jouw apparaten hebben mogelijk die handige functies die je wellicht kunnen helpen in je dagelijkse gang van zaken. Let wel, je moet je er even in verdiepen en het gewoon gaan gebruiken. Het gaat niet vanzelf! We geven je graag meer informatie over jouw keukenapparatuur. Of je het nu nog moet uitzoeken voor in je nieuwe keuken of dat het al in jouw droomkeuken geplaatst is. We helpen je graag op weg bij een effectievere inzet van je apparatuur én meer tijd om even te onthaasten!

Geschreven door: Annemarie de Mulder