Het rijst de pan uit

Je hebt het vast al iemand horen zeggen of op het nieuws voorbij zien komen, maar levertijden op allerlei producten lopen enorm op. Hoe kan dat nou? En wat betekent dat voor jouw keuken waar je misschien al heel lang van droomt?!

Schaarste, schaarste, schaarste is wat we veel van onze leveranciers horen! De pandemie heeft invloed op de aanvoer van grondstoffen, elektronica en andere materialen. Deze instabiele situatie heeft een directe invloed op productieprocessen en zorgt daarmee voor onvoorspelbaarheid en vertragingen.

Levertijden

We krijgen de laatste tijd dan ook regelmatig de vraag, wat is jullie levertijd? De levertijd van onze keukenmeubelen ligt tussen de 12 en 14 weken. Doordat we de meubelen in eigen fabriek maken, kunnen we dus nog relatief snel leveren. Echter heerst er ook een schaarste in het hout. Dit komt door de grote vraag naar hout in de hele bouw, maar ook tuinwereld. Hout is het nieuwe goud hoor je tegenwoordig zelfs zeggen. Maar ook niet geheel onbelangrijk en waar we heel dankbaar voor zijn is dat onze planning voor dit jaar al aardig vol zit. Hierdoor kunnen we gewoonweg niet eerder uitleveren!

De leveringsproblemen zitten vooral bij keukenapparatuur en bij een bepaalde soort aanrechtbladen als bijvoorbeeld zwart graniet. Bij deze bedrijven is niet alleen de grote aanvraag het probleem, maar juist de grondstoffen. Ze wachten soms bijvoorbeeld op één onderdeel om het gehele apparaat af te kunnen ronden. Zo wachten grote hoeveelheden ovens op één onderdeel voordat ze volledig op- en uitgeleverd kunnen worden. Je begrijpt dat dit èn de grote vraag naar deze apparaten, niet bevorderlijk zijn voor de levertijden.

Leveranciers voor leveranciers

Het is een keten: wij zijn afhankelijk van onze leveranciers en zij zijn weer afhankelijk van hun leveranciers enzovoorts. Omdat we zo afhankelijk zijn van elkaar, strookt de communicatie regelmatig over de exacte levertijden. We proberen onze klanten altijd direct te informeren over eventuele (uitgestelde) levertijden van keukenapparatuur en aanrechtbladen. Echter kan het soms even duren voordat wij hier zelf ook duidelijkheid over hebben. Hierdoor kan er soms frustratie ontstaan, maar helaas zullen we dan geduld en vertrouwen moeten hebben in het proces. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor heel veel bedrijven in Nederland en daarbuiten.

Prijzen

Hierna komt vaak ook de vraag: hoe zit het met prijsstijgingen? Kort antwoord, ja die zijn er! Echter kunnen wij deze nog redelijk beperken. Alle cowboyverhalen over stijgingen van maar liefst 40% gelden gelukkig niet voor ons. Maar ook wij ontkomen er niet aan! Wij zullen eventuele stijgingen altijd met je bespreken en precies uitleggen waar het vandaan komt. Het zal nooit zomaar doorgevoerd worden, daar kun je op vertrouwen.

Dankbaar

Maar ondanks alles, leveren we iedere week verschillende, prachtige projecten op en hebben wij veel lieve en geduldige klanten die graag met ons meedenken. Samen kijken naar oplossingen, daar zijn wij enorm dankbaar voor. Je geduld wordt soms op de proef gesteld, maar je krijgt er dan ook iets heel moois voor terug. En zoals hier ooit iemand zei: “Wat is nou een week, of aantal weken op 20 jaar keukenplezier?!”

Geschreven door: Annemarie de Mulder