Het recht van het aanrecht

Blog – april 2020

Wat is het beste werkblad voor in mijn keuken? Dit is een veelgestelde vraag van onze klanten. Als we zouden vragen wat de beste auto is, dan krijgen we veel verschillende antwoorden. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor onze werkbladen. Ieder werkblad en elk materiaal is uniek. Ieder met zijn eigen verhaal en elk met zijn bijzondere eigenschappen.

In deze blog zetten we de steenachtige werkbladen even voor je op een rijtje. Wij werken namelijk bijzonder veel met deze materiaalsoort. Je leest hieronder de verschillende steenmaterialen die als werkblad gebruikt worden met de daarbij behorende specifieke eigenschappen.

Graniet

Graniet is een dieptegesteente en dat wil zeggen dat het gevormd is door het ondergronds stollen van magma. Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Graniet is een hard gesteente, dus redelijk goed zuur-, kras-, hitte- en stoot bestendig. Maar het is een natuurproduct en dat betekent dat het poriën heeft. En in die poriën kan vet en vuil trekken. Met goed onderhoud en impregneren, kun je dit tegengaan. Garantie dat er niets in kan trekken bestaat niet (Jetstone 2020).

Graniet werkblad

Marmer

In het Grieks: Marmaros, wat “glanzende steen” betekent en volgens velen het mooiste natuursteensoort. Marmer is een metamorf gesteente (kalkgesteente) en het is heel fraai door de vele kleuren, aders en structuurverschillen. De steen is hard maar ook zeer goed te bewerken. Daarom is marmer een veel zachter gesteente dan graniet en dus ook veel kras-, zuur-, en vlekgevoeliger (Grillo 2020).

Keramiek

Keramiek is een industrieel vervaardigd product, ontstaan vanuit de tegelbranche. De basisgrondstoffen klei, veldspaat en kwarts worden onder extreem hoge druk samengeperst en voorzien van een print op de oppervlakte. Keramiek wordt vervolgens op extreem hoge temperatuur gebakken, waardoor een compacte en zeer harde massa ontstaat. Keramiek heeft vele soorten en varianten in de toplaag/print, wat uiteindelijk jouw kleur en structuur bepaalt. Keramiek is vlek-, kras-, zuur-, en hittebestendig (Jetstone 2020).

Keramisch werkblad

Beton

Beton is een kunstmatig steenachtig materiaal, dat als bouwmateriaal wordt gebruikt. Beton is dus een constructief materiaal wat eigenlijk niet bedoeld is voor eindgebruik. Echter, beton heeft wel een hele robuuste en industriële look, wat heel mooi en stoer kan zijn in je interieur. Maar beton is beton, benader het ook zo want het is vlek- en krasgevoelig. Als je daarvan houdt kan dat juist ook heel gaaf zijn (Evolve Productions 2020).

Composiet

Composietsteen bestaat doorgaans voor ca. 95% uit kwartsiet. Kwarts is gekristalliseerd, gewoonlijk wit of transparant, hoewel het andere kleuren kan hebben als het in aanwezigheid van onzuiverheden wordt gevormd. Aan de kwarts worden vervolgens kleurpigmenten, granietkorrels en hars toegevoegd.Dit geheel wordt onder hoge druk en temperatuur tot plaatmateriaal gevormd. Daarna worden deze platen geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand. Het is een heel hard plaatmateriaal dus niet vlekgevoelig en stootvast. Matte varianten van composiet zijn echter wel vlekgevoeliger. Composiet is in tegenstelling tot graniet in lange lengtes te krijgen. Maar composiet is weer minder kras vast en hittebestendig (Jetstone 2020).

Composiet werkblad

Terazzo

Terrazzo is het Italiaanse woord voor terras. Terrazzo bestaat uit marmerkorrels of korrels van ander materiaal die in, al dan niet, gekleurd cement of klei zijn gedrukt en na droging gepolijst worden. Er kan gevarieerd worden met vormen en kleuren. Het is uitermate stoot- en krasvast. Maar Terazzo blijft enigszins poreus waardoor bijvoorbeeld wijnvlekken relatief snel verwijderd moeten worden. Doordat Terazzo een drukker patroon heeft, zie je vlekken minder goed (Evolve Productions 2020).

Gebruiks- en onderhoudstips steenachtige werkbladen

Steenachtige werkbladen zijn in het algemeen erg duurzaam en praktisch in gebruik. De eigenschappen verschillen weliswaar per materiaalsoort en oppervlakte, maar over het algemeen zijn dit de beste en belangrijkste gebruiks- en onderhoudstips voor jouw stenen werkblad (Jetstone 2020):

  • Gebruik voor de dagelijkse schoonmaak een vochtige doek, eventueel met een zacht schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld witte Cif-cream).
  • Gebruik voor de intensieve schoonmaakbeurt de cleaner van onze bladenleveranciers met een vochtig doekje of sponsje. Deze kun je zelf of via ons bestellen op info@demulderkeukensopmaat.nl
  • Gebruik geen harde schuurmiddelen en gebruik geen schuursponsjes. Zeker niet bij gepolijste glanzende materialen. Deze veroorzaken onherstelbare schade.
  • Verwijder sterke vervuiling zo snel mogelijk om te voorkomen dat deze diep in het materiaal trekt.
  • Gebruik altijd een onderzetter voor hete pannen, deksels en ovenschalen om het risico op een thermo-shock te voorkomen.
  • Vermijd contact met aceton, agressieve reinigingsmiddelen (metaalreinigers, gootsteen ontstoppers, bleekmiddelen etc.) en producten die pH-waardes onder de 2 of boven de 12 hebben.
  • Gebruik uit hygiënische overwegingen altijd een snijplankje voor het snijden van etenswaren. Zo voorkom je ook dat je messen bot worden.
  • Ben voorzichtig met zware en/of scherpe voorwerpen, puntbelasting kan leiden tot onherstelbare stootschade.
  • Ga nooit op het werkblad staan, dit kan leiden tot onherstelbare scheuren.
  • Laat de onderbouw vaatwasser met gesloten deur uitdampen.

We hebben ons in deze blog gericht op de steenachtige werkbladen. Er zijn ook werkbladen in o.a. RVS, kunststof en Corian mogelijk. Dit zijn weer andere materialen met andere eigenschappen. Kortom, er is heel veel mogelijk en daarom ben je altijd welkom om samen (met onze verkoopadviseur) de mogelijkheden, kleuren en de eigenschappen van onze werkbladen te bekijken en te bespreken. Ook is het geen probleem om (samen met ons) de bladen bij de leverancier te gaan bekijken, om te zorgen voor een juist verwachtingspatroon. Want weet: wij denken graag met je mee!

Geschreven door: Annemarie de Mulder