Heeeerlijk!!

Blog – maart 2020

In wat voor bizarre wereld zijn we ineens beland?! Een virus heeft ons complete leven overgenomen. De overheid komt met maatregelen die ervoor zorgen dat we meer dan ooit thuis moeten zijn en blijven. We werken, wonen en leven opeens allemaal samen vanuit één plek. Dat kan heel gezellig, rustig en fijn zijn, maar kan ook stressvol, benauwend en druk zijn. We doen er in ieder geval alles aan om er samen het beste van te maken, want het is wat het is..

Wéér een dag dat we thuis zo goed en zo kwaad als kan het gezinsleven, het werk, het huiswerk van de kinderen en het huishouden managen. De ene dag is die opgave groter dan de andere. En iedere dag worden we weer wat makkelijker en creatiever. Vooral op de sociale media zie ik veel leuke en inspirerende ideeën voorbij komen. Want waarom allemaal zelf het wiel opnieuw uitvinden? Daarbij zie ik ook heel veel mooie initiatieven voorbij komen om elkaar te helpen. Hartverwarmend en mooi!

Er ging dan ook regelmatig door mijn hoofd: Wat kan ik doen in deze wereld? Wat kan ik juist nu bijdragen? Naast door vooral thuis te blijven en alle maatregelen van het RIVM netjes na te leven, kwam bij mij het idee om recepten te gaan delen. Want wij doen iets met keukens en in die keukens wordt naast het maken van (huis)werk, het opvouwen van de was, het spelletje spelen aan tafel, vast en zeker ook gekookt. Eten moeten we tenslotte allemaal en hoe leuk is het als je nieuwe inspiratie krijgt om zelf iets lekkers, makkelijks of leuks klaar te maken met je kinderen en/of voor je partner of gezin?! Iets waar iedereen blij van wordt.

Daarom heb ik een aantal klanten gevraagd of zij een heerlijk recept hebben om te delen. Een recept dat zij graag klaarmaken in hun eigen droomkeuken. En wat kreeg ik lieve, hartverwarmende, leuke maar vooral lekkere reacties! Hieronder vind je vier lekkere recepten van vier van onze topchefs! Wellicht spreekt een recept je aan om zelf te maken en brengt het wat fijns in deze (thuis)situatie.

Het eerste recept komt van Maartje. Zij deelt een recept van een heerlijke kruidkoek (klik erop om het recept te bekijken). Maartje vertelt dat ze groot is gebracht met het maken van iets lekkers om bij de koffie te serveren, vooral voor de zoete inval op zaterdag. “Als deze kruidkoek dan in de oven stond, dan mocht er iemand de beslagkom ‘uitlikken’. Daar werd zelfs om gevochten!” Dat haar moeder een lijstje bijhield en precies wist wie er aan de beurt was. Toch krijgt Maartje nog altijd het verwijt, dat zij diegene was die de bak mocht uitlikken. Maartje vertelt dat als je deze kruidkoek op tafel zet, hij binnen no time op is! Het is een heel makkelijk recept en daarom ook leuk om samen met de kinderen te maken. Je kunt het recept in een mixer maken, maar het gaat ook goed met de hand.

Het tweede recept komt van Jacqueline. Zij deelt een recept van een appel crumble. Jacqueline vertelt dat het een nagerecht kan zijn, maar ook iets lekkers is voor bij de koffie. Het is niet moeilijk te maken en iets is wat bij jong en oud in de smaak zal vallen. Jacqueline heeft dit recept niet zelf bedacht; het komt van een restaurant in Wijchen. Toen zij ontdekte dat de appels die zij daarvoor gebruikte te koop zijn bij een plaatselijke fruitteler, heeft zij het sindsdien regelmatig nagemaakt. Leuk om te weten, is dat ik zelf jaren geleden bij die plaatselijke fruitteler in de winkel heb gewerkt als zaterdagbaantje. Het riep meteen fijne herinneringen op en dus zit het met dit recept ook wel goed.

Het derde recept komt van Lizet. Zij deelt een recept van een watermeloen salade met heerlijke kip. Lizet vertelt dat als je de ingrediënten leest van deze salade, je misschien wel denkt: wat een combinatie! Maar het is verassend én ook nog heerlijk. Dit recept is een lekker frisse zomerse salade, vooral voor bij de barbecue. “Het is makkelijk te maken, het heeft een vrolijke kleur en je haalt de zomer in huis”, aldus Lizet. En daar word je blij van, net als zij van haar keuken. Daar wordt ze nog iedere dag blij van en ze staat dan ook altijd vrolijk in de keuken alsof het elke dag zomer is. En daar worden wij weer blij van Lizet!

Het vierde recept komt van Mark. Hij deelt een recept van een Luikse salade. Mark vertelt dat hij graag samen met het hele gezin kookt -zeker nu met de nieuwe keuken- en dat ze samen graag nieuwe recepten uitproberen. Beide dochters studeren en nemen met regelmaat een recept mee uit Utrecht of Maastricht. Dit recept komt van de oudste dochter. Zij heeft dit gekregen van mensen waar ze logeerde tijdens haar stage in Brabant. Ze laten zich samen graag verrassen door al die heerlijke recepten en vonden het dan ook erg leuk om naast het koken en het proeven, dat zij dit recept met ons mochten delen.

Lieve allemaal, bedankt voor het delen van al dit lekkers! Wij wensen iedereen dan ook veel plezier met het maken en vooral met het proeven hiervan. En nog een tip van mij: verras iemand met dit lekkers! We kunnen nu helaas niet altijd letterlijk bij elkaar zijn en/of bij elkaar aanschuiven. Maar je kunt zo wel iemand een hart onder de riem steken en laten weten dat je aan ze denkt. Laten we juist nu, nu we zo op onszelf aangewezen zijn, een beetje naar elkaar omkijken, zodat niemand zich alleen voelt. Samen staan we sterk!

Smakelijk eten en blijf gezond!

Geschreven door: Annemarie de Mulder